De volgende 4 verfilmde boeken zijn gekozen

3 oktober Perfume; the story of a murderer (naar het boek Het parfum van Patrick Süskind) 2006. 149 min. regie: Tom Tykwer

“Toen hij eindelijk leerde praten, ontdekte hij dat taal ontoereikend was voor alle geursensaties die hij en niemand anders ervoer”, vertelt de alwetende verteller over de jonge, wilde Jean-Baptiste Grenouille, de moordenaar in Perfume. Het is min of meer hetzelfde probleem waarmee regisseur Tom Tykwer zelf moet hebben geworsteld. Als woorden al tekort schieten, hoe zit het dan met beeld? Hoe verfilm je een geur?

7 november Notes on a scandal (naar het boek Kroniek van een schandaal van Zoe Heller) 2006. 92 min. regie: Richard Eijre

Als Sheba Hart (Cate Blanchett) koffie drinkt met de leraren, kijkt Barbara Covett (Judi Dench) van een afstandje toe. Ze snapt wel waarom al die mensen zo geintrigeerd zijn door de verschijning van de nieuwe lerares pottenbakken, schrijft ze wat snobistisch in haar dagboek. Maar Barbara is natuurlijk niet zo opdringerig als de anderen.

19 december Nowhere in Africa (naar het boek Nergens in Afrika van Stefan Zweig). 2002. 140 min. regie: Caroline Link

Regisseuse Caroline Link heeft van `Nirgendwo In Afrika’ het soort film gemaakt dat wel ontworpen lijkt om prijzen te winnen: het duurt lang, het heeft veel onderliggende thema’s die er dik genoeg bovenop liggen om zonder al te veel inspanning begrepen te worden, het heeft een prachtige cinematografie en een scenario dat de acteurs toestaat om elke vijf minuten los te barsten in oen heftige ruzie. Het is, kort gezegd, een epische film.

16 januari 2008 The namesake (naar het boek De naamgenoot van Jhumpa Lahiri. 2006. 122 min. regie: Mira Nair

Familiedrama over Gogol, zoon van Indiase immigranten, die een plaats probeert te vinden in het moderne New York ondanks zijn traditionele ouders.